Gruppindelning

Efter Tina och Monika Molins erfarenheter och teorier

 

Vancouver Centennial

Zonalpelargon - Förekommer enkla, halvdubbla och dubbla från ca 25-60 cm höga och vida, med det finns några få undantag. Med oftast vanliga gröna runda blad eller mörkare cirkel/zon på bladen.

Dekorativa pelargon - Det kallar man dom pelargoner som odlas mest för sina vackra blad skull. Kan vara sorter ur alla grupperna.

Doftpelargon - Är de pelargoner som har en stark doft eller en speciell doft som utmärker den plantan. Dom har ofta flikiga och lite hårdare blad som doftar när man rör dom. Dom odlas främst för sina dofters skull men blomman kan även vara mycket vacker. Dom blir gärna storvuxna om dom får växa fritt och kräver oftast en kallare period på vintern för att blomma.

Engelska pelargon - Är Englands vanligaste pelargoner som det tyvärr är svårt att hitta sortnamn på här i Sverige. Då dom tyvärr inte har lika populära hos samlar. Dom har hårda blad som är tandade. Oftast stora flerfärgade eller fläkiga blommor som är enkla eller dubbla. Dom blir upptill 60 cm höga och har ett buskliknade växtsätt med lite förvedade grenar. Dom kräver också en köldperiod på vintern för att blomma på ca +5 grader i ca 2-5 veckor. Engelska pelargoner tar längre tid på sig att rota så ge inte upp hoppet när ni tar nyskott. Engelska pelargoner kan även kallas Regalpelargoner. Kan med stor fördel planteras fritt i rabatten.

Änglapelargon - En liten hybridgrupp som togs fram i början av 1930 talet. Dom är som dom Engelska pelargonerna fast dom har mindre storlek på sina blommor och blad. Blir sällan över 25 cm höga.

Hängpelargon - Är pelargoner som hänger ner sina grenar. Dom har oftast små gröna hårda blad med fem flikar på, som ser ut som murgrönans blad. Dessa pelargoner kan vara lite svårare att övervintra.

Kaktuspelargon - Har blommor med kronblad som är rullade. Ser ut som en kaktus dahlia. Finns enkla och dubbla. Blir sällan över 45 cm höga.

Fingerpelargon - Har Blommor med smala kronblad, vilket gör den lite spretig. Finns enkel och dubbel. Bladen ser ut som händer med fingrar som spretar. Finns inte i så många sorter och är inte så vanliga.

Vilda pelargon - Tillhör släkten pelargonium består av kanske 280 arter, stora flertalet från Sydafrika och närliggande Namidia, men det finns ett fåtal arter från andra håll i världen. Det finns ca 280 olika arter. Förekommer som ettåriga, perenner, suckulenter med hårda och mjuka stjälkar. Bladen är ofta lika breda som långa och är ofta doftande. Blommorna har två övre kronblad som är annorlunda färgade eller tecknade än de tre undre.

Tulpanblommande - Har blommor som ser ut som tulpaner. Dom är enkla och slår aldrig ut helt. Och är lite känsliga för regn när den blommar över. Finns inte i så många sorter och är inte så vanliga.

Nejlikeblommande - Är pelargoner som har flikar på sina kronblad så att dom påminner om nejlikor. Finns ej i så många sorter.

Rosenpelargon -Är pelargoner som är så dubbla att dom påminner om rosor. Det är svårt att dra gränsen mellan rosenpelargon och dubbel zonalpelargon. Skillnaden är att den äkta rosenpelargonen är så tät att de innersta kronbladen inte slår ut och så har den inte några ståndare eller pistiller. Men en del pelargoner har nog fallit in i gruppen rosenpelargoner i folkmun och kommer få stanna där utan att vara en äkta rosenpelargon. Dom är ca 13 - 60 cm höga och vida, med det finns några få undantag. Vissa blir fula i regnet pga. att dom är så täta så samlas det vatten och dom ruttnar inne i blomman, men inte alla så prova er fram. Men rosenpelargoner kräver ofta mycket soliga lägen/fönster för att blomma, och blommar lite eller inte alls i norrfönster/läge. Dom kräver också mycket näring för att blomma. Finns i många sorter och kulörer.

Hybrider - Primära hybrider är pelargoner som blivit till av att man korsat två vildarter med varandra. Hybridhängpelargoner är korsning mellan häng och zonalpelargon.

Miniatyr - Är pelargoner som inte blir så stora, har små blad och blommor. Blir ca 13 ca höga, och bör inte vara i krukor större än 9 cm för att behålla den storleken. Finns enkla och dubbla i olika kulörer.

Dvärgpelargon - Blir ca 20-25 cm höga om dom hålls i små krukor ej över 12 cm. Har oftast lite mindre blad och blommor än zonalpelargonen. Finns i många sorter enkla och dubbla.

Stjärnpelargon - Är pelargoner med lite taggiga eller spretiga kronblad, ser ut som stjärnor. Bladen har flera flikar och finns gröna eller med mörkare zoner. Dom finns från ca 13 - 40 cm höga och breda. Förekommer enkla och dubbla i många sorter och kulörer.

Uniquepelargon - Är en liten hybridgrupp från 1800 talet. Som har fått doftpelargonens doftiga blad och den engelska pelargonens vackra blommor. Blommorna är ganska stora och har markeringar på dom övre kronbladen, kan vara lite svår att få i blom. Bladen är vasstandade och doftar av stark eller svag mysk. Vissa sorter har även ludna blad. Blir ca 45 cm höga. Finns inte i så många sorter och är inte så vanlig i Sverige.