Pelargon fakta

Efter Tina och Monika Molins erfarenheter och teorier

 

Chelsea Star

Pelargoner kom till Europa från Sydafrika i slutet av 1600 talet och har aktivt odlas sedan dess. Det finns över 7000 olika sorters pelargoner både nya och gamla sorter.

Pelargoner delas in i olika grupper ex. Vilda arter, Doftpelargoner, Engelska pelargoner, Änglapelargoner, Hängpelargoner, Primärhybrider och Zonalpelargoner.

Zonalpelargoner har flera undergrupper Rosenknoppar, Stjärn, Finger, Kaktus, Unik, Tulpan, Nejlike, Brokbladig, Gyllenbladig, Dvärg, Miniatyr, Fågelägg och Äggskals pelargoner. För att göra detta ännu krångligare så kan en pelargon tillhöra flera grupper, och då får man titta på deras mest uppenbara egenskap och placera den där efter.
EX: Vancouver Centennial som är dvärg, stjärn och Brokbladig pelargon samtidigt. Och vi har delat in den i gruppen stjärnpelargon.

Alla pelargoner doftar från bladen och en del även från blomman. Vissa Pelargoner doftar något speciellt, eller har en stark doft och odlas då för sin dofts skull. Dessa pelargoner kallar vi då doftpelargoner. I alla grupper finns enkel, halvdubbla och dubbla blommande pelargoner. Och det ser man på hur många kronblad (blomblad) dom har.

Enkla - upp till 5 kronblad
Halvdubbla - 5-10 kronblad
Dubbla - 11 kronblad och uppåt

Alla pelargoner trivs fritt i rabatten eller urna under sommaren, men en del pelargoner riskerar att bli enorma om dom får chansen. Och vill man bevara sina pelargoner små och fina så ska man ge dom krukor efter det, annars så riskerar dom att bara växa och blomningen kan bli mindre.

Rekommenderade storlekar på krukor:
Miniatyrer högst 9 cm krukor
Dvärgar upp till 12 cm krukor
Övriga pelargoner 10-20 cm krukor


Men det får man väl tolka lite som man själv vill , alla vill ju inte ha små och fogliga blommor.

Alla pelargoner trivs ute under sommaren men vissa kan bli fula i blommorna om det regnar mycket. Och detta förekommer mest på dom kompakta blommorna som dom dubbla eller rosenknopparna. Och oftast i mitten på blomstänglarna där blommorna håller på att blommar över. Men det är INTE alla dubbla eller rosenknoppspelargoner som blir fula av regn, så prova dig fram själv.


Pelargoner älskar sol men behöver som alla växter vänja sig vid direkt sol. Vilket gör att många pelargoner blir brända och fula på våren om man sätter ut dom i soliga lägen. Dom bör få vänjas vid sol med att sättas ut i skuggigt lägen först och sedan flyttas.
Även pelargoner i söderfönster bör syddas från den starka solen mitt på dagen, i alla fall på våren då solen är som starkast.

Pelargoner ska gödas rikligt på våren/sommaren för att blomma rikligare. Men man bör välja en gödsel/näring med låg kvävehalt, då kväve gör att pelargonerna växer istället för att blomma. Har man planterat ut pelargonerna så bör jorden gödselblandas för bästa resultat, och även ges näring en 2-3 gånger sommaren. Pelargoner inne bör näringsvattnas från tidig vår till sen höst, men under vintervilan ska man ej gödsla/näringsvattna sina pelargoner.
Man ska inte näringsvattna nyplanterade blommor dom första två veckorna, för då kan man bränna rötterna med för mycket gödsel.

Övervintring - Pelargoner ska förvaras frostfritt under vintern. Om man har möjlighet så bör dom förvaras svalt ca + 5-8 grader. Men tyvärr så har inte alla den möjligheten och då får man förvara dom på sina fönsterbräden. Pelargoner ska inte ha så mycket vatten under sin vintervila, men ändå lite så att inte rötterna dör. Man ska vattna efter hur varmt dom står ju varmare dom står desto mer vaten kräver dom. Står dom på fönsterbrädan bör dom få vatten lika ofta som dom övriga blommorna, men ej lika mycket. Övervattning är den största dödsorsaken på pelargoner. Extrabelysning är önskvärt om dom har bladmassa kvar under vintervilan dvs. Om man ej har klippt ner dom. Fönsterbelysning/lysrör eller liknande.

Skottning - Kan göras när som helst, men bör ej göras under vinterhalvåret då det är svårare att få dom att rota sig. Man kan skotta av dom och rota dom i vatten, jord eller torvbriketter.
Det man bör tänka på är att skottet ska ha en ny snittyta och inga blad i jorden/briketten/vattnet för då kan den ruttna. Skottet är känsligt för både torka och överbevattning om den står i brikett eller jord. Och rotar man i vatten så bör man byta vatten var tredje dag. Vissa pelargoner är enklare att rota än andra och det skiljer sig från pelargon till pelargon. Och har man tur så har man en rotad pelargon på 2-6 veckor.

Uppstamning - Jag har inte så stor erfarenhet av uppstamning, när jag provade det för första gången då använde jag mig av Appleblossom Rosebud, Ruby Rambler och Mårbacka. Jag valde dom för att dom blir höga och stora, och satte dom som höst sticklingar. När man stammar upp en pelargon så plocka ren stammen på grenbildningar. När den nått sin fulla höjd, då låter man den grena ut sig högt upp så den påminner om ett träd. Efter första året var min Appleblossom Rosebud blev ca: 1,10 hög och den ville inte grena ut sig. Dom grenar som kom gick rakt upp så den blev lång och smal, blommorna kom sent men blommade mycket rikligt. Jag hoppas att den grenar ut sig bättre nästa år. Ruby Rambler blev mer lagom höjd ca: 70 och grenade ut sig bra men blommar inte fult så rikligt. Mårbacka är den som har största grenbildningen och därför måste man plocka ren stammen ofta på den, för att den ska se ut som en uppstammad pelargon. Den fick en höjd på ca: 85 och den blommar rikligt men blommorna blir fula av regn.